Καμπάνες έως 2 εκ. E και στα golden boys

Πρόστιμα από 200.000 έως και 2 εκατ. ευρώ και στα... golden boys (μάνατζερ, CEO, διευθυντές και λοιπά διοικητικά στελέχη) των επιχειρήσεων για τα καρτέλ που στήνουν προκειμένου να ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι ποινικές κυρώσεις για τους μετόχους των εταιρειών που συστήνουν καρτέλ, ή εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές ή κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Συγκεκριμένα, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια από έξι μήνες που είναι σήμερα, και με χρηματικό πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ έναντι 150.000 ευρώ που ισχύει τώρα.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χρυσοχοΐδης μαζί με το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης 16 τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί κλπ.) και των μεταποιητικών επιχειρήσεων αλλά και τους νέους όρους για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων καθώς καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων και συγκεντρώσεων επιχειρήσεων με συνολικό κύκλο εργασιών κάτω των 150 εκατ. ευρώ. Ετσι, τα μέλη της αρχής θα έχουν περισσότερο χρόνο για τη διερεύνηση υποθέσεων. Ακόμη, καθιερώνεται point system (σύστημα μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων) για τον καθορισμό της σειράς με την οποία θα εξετάζονται διάφορες υποθέσεις, με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν το δημόσιο συμφέρον.
Καταργείται επίσης το χρονικό περιθώριο διερεύνησης και εκδίκασης των υποθέσεων, όπως άλλωστε ισχύει και σε άλλες αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε., ενώ διευρύνονται τα μέλη της από εννέα σε 12. Εξάλλου, η Επιτροπή, εφόσον το ζητά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υποχρεούται να του παρέχει κάθε πληροφόρηση για υπόθεση που διερευνά.
Να σημειωθεί επίσης ότι με το νομοσχέδιο μειώνεται το ανώτατο διοικητικό πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό, από 15% σε 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ Απλοποίηση αδειοδότησης
Απλοποιούνται και οι διαδικασίες αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, πρώτα θα δίνονται οι απαραίτητες άδειες ώστε οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες να ξεκινούν τη λειτουργία τους και στη συνέχεια θα δίνονται οι απαραίτητες άδειες.
Σήμερα ακόμα και μια χαμηλής όχλησης δραστηριότητα μπορεί να χρειαστεί για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να λάβει την απαραίτητη για τη λειτουργία της άδεια σε 3 ως 6 μήνες. Σε μεγαλύτερης όχλησης δραστηριότητες ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις τους 24 μήνες.
ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Θεαματική μείωση αδειών για την άσκηση 16 τεχνικών επαγγελμάτων

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 204 άδειες απαιτούνται για την άσκηση 16 τεχνικών επαγγελμάτων και με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αυτές θα μειωθούν.
Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν σχετικά προεδρικά διατάγματα και μεταξύ άλλων θα προβλέπεται για τους χειριστές μηχανημάτων έργου η μείωση από 68 σε 16 άδειες, για τους πρακτικούς μηχανικούς από 54 σε 12 άδειες και για τους υδραυλικούς από 15 σε 3 άδειες.
Τα υπόλοιπα επαγγέλματα (εντός παρενθέσεων ο αριθμός των σημερινών αδειών) για τα οποία είτε μειώνονται οι άδειες είτε απλοποιούνται διαδικασίες είναι: Γομωτής πυροδότης έργων (1), ηλεκτροσυγκολλητής και οξυγονοκολλητής (2), επαγγελματίας αερίων καυσίμων (3), ηλεκτρολόγος (41), χειριστής μηχανημάτων προβολής κινηματογραφικών ταινιών (3), θερμαστής - αρχιθερμαστής (2), εργοδηγός μηχανολόγος (9), χειριστής ανυψωτικών μηχανημάτων τήξεως αλουμίνας, ηλεκτρολόγος θεάτρου (1),
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment