Η Κριστίν Λαγκάρντ η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η Γαλλίδα υπουργός οικονομικών , Κριστίν Λαγκάρντ.
"Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ να διατελέσει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για μία πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου 2011. Η κα Λαγκάρντ διαδέχεται τον Ντομινίκ Στρος Καν και είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ.
Η ίδια, λίγα λεπτά μετά την εκλογή της, έγραψε στο Twitter της: « Είμαι πολύ ευχαριστημένη και με τιμά που το ΔΝΤ μου έδειξε εμπιστοσύνη και με εξέλεξε στην θέση της Γενικής Διευθύντριας». Παράλληλα, η Λαγκάρντ δήλωσε: "Ευχαριστώ θερμά τις χώρες- μελη του ΔΝΤ για την υποστήριξή τους και εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για το συνάδελφο και φίλο Αγκουστίν Κάρστενς".
Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας . Το προεδρικό μέγαρο χαρακτήρισε την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως "μία νίκη για την Γαλλία".
"Εξαιρετική επιλογή" χαρακτήρισε την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξήρε τον "αποφασιστικό ρόλο", που έπαιξε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά οικονομικά και νομισματικά θέματα κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.
Η 55χρονή Λαγκάρντ παίρνει την θέση του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του οργανισμού, όπως αποφάσισε στην σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Με την εκλογή της συνεχίζεται η «παράδοση» που θέλει Ευρωπαίο πολιτικό στο τιμόνι του ΔΝΤ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ αρχίζει την καριέρα της ως επικεφαλής του Ταμείου, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης χρέους στην Ευρώπη και τον φόβο χρεοκοπίας της Ελλάδας. « Βασικός μου σκοπός είναι ο Οργανισμός να συνεχίζει να υπηρετεί τις χώρες-μέλη του με την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα» τόνισε η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ .
Το μήνυμα της Λαγκάρντ στην Ελλάδα
Υπέρ της συναίνεσης και της κοινής προσπάθειας όλων των κομμάτων για να προωθηθούν τα επώδυνα μέτρα και οι όροι που έχουν θέσει το ΔΝΤ και η ΕΕ , για να δεχθεί η χώρα περαιτέρω βοήθεια, τάχθηκε αμέσως μετά την εκλογή της η Κριστίν λαγκάρντ, ως επικεφαλής πλέον του ΔΝΤ.
"Αν έχω να στείλω ένα μήνυμα αυτό το βράδυ σ την Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας και να υπερψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας, με πνεύμα εθνικής συνεννόησης και ενότητας για το καλό της χώρας» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ .
Η νίκη της Γαλλίδας Υπουργού απέναντι στον συνυποψήφιο της Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς θεωρείτο σίγουρη καθώς είχε εξασφαλίσει της στήριξη των οικονομικών υπερδυνάμεων των ΗΠΑ, Βραζιλίας , Κίνας και Ρωσίας. Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται οι επτά εκπρόσωποι της ΕΕ και οι εκπρόσωπος της Αιγύπτου και του Τόγκο.
Αντιθέτως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Κάρστενς- και μοναδικός αντίπαλος της 55χρονης Λαγκάρντ - είχε την υποστήριξη 4 χωρών, του Μεξικού, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά. Ο Αγκουστίν Κάρστενς χαιρέτισε το διορισμό της 55χρονης Κριστίν Λαγκάρντ στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔNT) χαρακτηρίζοντάς την "πολύ ικανή". "Της απέστειλα τις καλύτερές μου ευχές και την υποστήριξή μου. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Λαγκάρντ θα είναι μια διευθύντρια πολύ ικανή για το θεσμό" δήλωσε ο κ. Κάρστενς
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment