Σκληρή υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor's

Στην κατηγορία «junk» υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης - «Επιμήκυνση χρέους ίσον de facto χρεοκοπία», υποστηρίζει η S&P.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε σήμερα η Standard & Poor’s, ενώ παράλληλα διατηρεί αρνητικό outlook και αποσύρει τη χώρα από CreditWatch.
Πιο αναλυτικά, η Standard & Poor’s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «CCC», δηλαδή στην κατηγορία «junk»(σκουπίδια), από «Β», ενώ διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C».
Σύμφωνα με τον οίκο, οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους είναι πολύ αυξημένες(30-50%), ενώ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τις δυνατότητες εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και γίνεται λόγος για τις πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας μας. Σε περίπτωση κουρέματος του χρέους, κατά τη S&P, το ποσό που θα "κουρευτεί" θα φτάσει από 50 έως 70% του χρέους.
«Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να προωθηθεί από την ΕΕ μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- είτε με τη μορφή ανταλλαγής ομολόγων είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ισχυόντων ομολόγων- προκειμένου να μοιραστεί το βάρος της ελληνικής κρίσης και ο ιδιωτικός τομέας. Κατά την άποψή μας, μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος αξιολόγησης
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
Με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.
» Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.
» Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment