Ευ. Λέκκας: Ο Σεισμός Του Νεπάλ Θα «Προκαλέσει» Ντόμινο: Πόσο Επηρεάζεται Η Χώρα Μας


Την εκτίμηση ότι ο φονικός σεισμός των 7,9 Ρίχτερ του Νεπάλ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σεισμικό ντόμινο εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας διευκρίνησε ότι ο σεισμός 7,9 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα, θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 - 8 Ρίχτερ σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι λόγω της μεγάλης απόστασης η εξέλιξη του φαινομένου δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.
Ο κ. Λέκκας αναχωρεί εντός της ημέρας για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, ενώ θα αποκομίσει, όπως είπε, μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του (βλάβες, χιονοστιβάδες κ.λπ.).
Ερωτηθείς αν ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, απάντησε καταφατικά διότι -ανέφερε- για πολλά χρόνια υπήρχε "σεισμικό κενό" στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαϊών, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής: Η τελευταία φορά που "χτύπησε" εκεί με σφοδρότητα ο Εγκέλαδος, ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος (7,9 R) και τραγικό απολογισμό περί τους 10.000 νεκρούς.
ΠΗΓΗ
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment