Νέο ραντάρ της NASA μπορεί και ανιχνεύει καρδιακούς παλμούς

Μπορεί ο πρόσφατος σεισμός στο Νεπάλ να είχε χιλιάδες θύματα, τέσσερις άνθρωποι όμως κατάφεραν και βγήκαν ζωντανοί χάρη στο νέο ραντάρ της NASA, με την ονομασία FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response), το οποίο με τη χρήση μικροκυμάτων ανιχνεύει τους καρδιακούς παλμούς.
Η συσκευή, η οποία έχει το μέγεθος ενός χαρτοφύλακα δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της NASA και της Διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας (DHS) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ενώ για την ανεύρεση ανθρώπων στα συντρίμμια του Νεπάλ, χρειάστηκε να επιστρατευτούν δυο εξ' αυτών.Το FINDER μπορεί να ανιχνεύσει και να ξεχωρίσει τον ανθρώπινο καρδιακό παλμό από αυτό ενός ζώου, σε απόσταση περίπου 9 μέτρων όταν βρίσκεται κάτω από συντρίμμια, στα 6 μέτρα αν βρίσκεται κάτω από σκυρόδεμα και στα 30 μέτρα σε ανοιχτή περιοχή, ενώ η ακρίβειά του φτάνει το ενάμισι μέτρο.

Προς το παρόν, η χρήση του FINDER γίνεται μόνο από τη NASA ενώ πολύ σύντομα σκοπεύει να το διαθέσει εμπορικά. Ωστόσο, για την ανεύρεση πιθανών θυμάτων, η NASA κάνει χρήση και δορυφόρων ώστε να δημιουργήσει χάρτες για τη τωρινή κατάσταση της περιοχής, όπως του χωριού Chautara στο Νεπάλ, στη παραπάνω φωτογραφία.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή τη καταστροφή στο Νεπάλ, και άλλες τεχνολογίες δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, όπως η χρήση drones από την εταιρεία Skycatch για τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Επίσης, η εταιρεία DigitalGlobe διαθέτει στο ευρύ κοινό εικόνες από τις κατεστραμμένες περιοχές, ζητώντας από όσους μπορούν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές αυτές ώστε να σχηματιστεί μαι πιο ακριβή αποτύπωση της καταστροφής που επέφερε ο σεισμός.

 Site: Slashgear
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment