ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ

Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Θεσμούς, καθώς, μετά την είδηση ότι δεν θα ερχόταν στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγινε γνωστό... 
ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα ούτε η αντιπροσωπεία της Κομισιόν.
Το απόγευμα πάντως εστάλη το επίσημο αίτημα για νέο δάνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αυτή την κίνηση δίνεται το «πράσινο» φως ώστε να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην χώρα - ακόμα και το Σαββατοκύριακο - για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης μέσω ESM.
Με την επιστολή η κυβέρνηση ζητεί, στη βάση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, μία νέα δανειακή διευκόλυνση από το Ταμείο στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση τριετούς συμφωνίας με τους δανειστές, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
«Αγαπητή Κριστίν...» - Αυτό είναι το αίτημα στο ΔΝΤ για νέο δάνειο - Διαβάστε τι αναφέρει
Στην επιστολή -που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και απευθύνεται στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ- επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος».
Το αίτημα προς την Κρ. Λαγκάρντ αναφέρει:
Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.
Τα προβλήματα
Πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει η διαδικασία και για το πού και πότε θα γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων.
Νωρίτερα, και προκειμένου να αρθεί η εμπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος Πρόεδρος συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων, σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Και οι δύο επιβεβαίωσαν την σημασία του να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω γραπτό κείμενο».
Είναι προφανές ότι γίνονται προσπάθειες να ξεμπλοκάρει η υπόθεση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα και διαμεσολαβητικό ρόλο να έχει ο Γάλλος Πρόεδρος.
Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα κατέβουν στην Αθήνα είναι ότι επιχειρείται συνεννόηση και συντονισμός με  το ΔΝΤ.
Οπως έγινε γνωστό χθες, το ΔΝΤ ανέβαλε την έλευσή του στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταθέσει επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ, κάτι που έκανε τελικά σήμερα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η επιστολή-πρόσκληση προς το Ταμείο εστάλη το απόγευμα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες έλαβαν ενημέρωση σήμερα το πρωί ότι ακυρώνεται το ραντεβού που θα έκαναν με τους επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Ενημερώθηκαν επίσης ότι το ραντεβού επαναπροσδιορίστηκε για τη Δευτέρα και ότι εν τω μεταξύ θα έχουν  έρθει "όλοι οι υψηλά ιστάμενοι από τους 4 θεσμούς". Μάλιστα, ανέφεραν ότι κάποιοι εκ των θεσμών δεν αποκλείεται να φτάσουν αργά το βράδυ σήμερα στην Αθήνα.
Ο Γολγοθάς των διαπραγματεύσεων
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με τον χρόνο καθώς επιδιώκει να έχουν «κλείσει» όλα μέχρι τις 12 Αυγούστου αλλά και με τις πιέσεις ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να νομοθετήσει ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου πριν κλείσει το τρίτο Μνημόνιο.
Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να έχει κλείσει το νέο πρόγραμμα έως τις 12 Αυγούστου, είναι για να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε έως τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης και έως τις 20 Αυγούστου να έχουν εκταμιευθεί τα 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και δεν κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση, τότε στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το σχέδιο μίας νέας χρηματοδότησης - γέφυρας στα πρότυπα αυτής του Ιουλίου. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο δεν είναι εύκολο, καθώς ακόμα κι αν είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από την Ευρώπη, θα απαιτηθεί ένας νέος μηχανισμός εγγυήσεων από την ελληνική πλευρά.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αν και εκτιμούν ότι δεν απαιτείται νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα, σημειώνουν με έμφαση ότι «υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν είναι τόσο καλοπροαίρετες» και ζητούν την υιοθέτηση και τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων πριν κλείσει το νέο Μνημόνιο.
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment