ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΞΑΝΑ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ''ΔΟΥΒΛΙΝΟ''...

Την ανακοίνωση πως ενεργοποιούνται τα κέντρα υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία, έκανε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος...
Φρανς Τίμμερμανς. «Ενθαρρυντικά» είναι τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος για τον Ολλανδό Αντιπρόεδρο, που μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία για επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρώτο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο θα ακολουθήσουν τέσσερα νέα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς. Έκκληση έκανε επίσης για περισσότερη υποστήριξη στη Frontex με στόχο την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Σημαντικό είναι όμως το ότι στο άμεσο μέλλον και καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και η ικανότητα καταγραφής τους στην Ελλάδα, η συνθήκη «Δουβλίνο» θα μπορεί να εφαρμοστεί για την Ελλάδα, κάτι που πριν δεν γινόταν, καθώς οι συνθήκες μεταχείρισης των μεταναστών δεν ήταν σύμφωνες με τον ευρωπαϊκό νόμο.


Συγκεκριμένα ο Φρανς Τίμμερμανς τόνισε: «Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου είναι απαραίτητη, όχι επειδή δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη, αλλά επειδή η κατάσταση κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πρόσφυγα έχει αλλάξει. Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για να αναθεωρήσουμε τη συνθήκη. Όμως, υπάρχει στενή συνεργασία με κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, έτσι ώστε το Δουβλίνο να μπορεί να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και να καταστήσει δυνατή επίσης για τα άλλα κράτη-μέλη την επιστροφή ατόμων στην Ελλάδα που δεν είναι πλέον πάντα δυνατό όπως προβλέπει η Συνθήκη».

Θετικά αποτελέσματα «βλέπει» επίσης ο Φρανς Τίμμερμανς στην Ελλάδα με την ενεργοποίηση των κέντρων υποδοχής, τονίζοντας επίσης την ελπίδα του για δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στο μέλλον.

Οπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, χάρη στα νέα μέτρα για καταγραφή των μεταναστών και την υλικοτεχνική υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά μέσο όρο 3.500 μετανάστες καταγράφονται κάθε μέρα στην Λέσβο. 

Επίσης σημαντικό είναι πως η μετεγκατάσταση των μεταναστών από την Ελλάδα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να ξεκινά, με το Λουξεμβούργο να είναι το πρώτο κράτος που θα δεχθεί Σύρους μετανάστες από την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Πρόοδος γίνεται και με τις τρίτες χώρες, όπου ξεκινάνε οι πτήσεις επιστροφής από την Ελλάδα προς το Πακιστάν με μετανάστες που έχουν καταγραφεί αλλά δεν τους δόθηκε άσυλο. Η συμφωνία αυτή ισχύει εδώ και χρόνια σε επίπεδο ΕΕ-Πακιστάν αλλά μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment