ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ CIA ΖΗΤΑ Ο ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...

Την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής CIA, ζήτησε ο Bέλγος πρωθυπουργός,Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξή του...
στο βελγικό δίκτυο «RTL», επισημαίνοντας πως οι Βρυξέλλες πρέπει να προχωρήσουν στην σύσταση κοινοτικής υπηρεσίας πληροφοριών στα αμερικανικά ομοσπονδιακά πρότυπα. 

«Εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν στοιχεία χωρίς κενά, πιθανώς να μην γινόταν ποτέ ξανά επίθεση», τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου βρίσκονταν στο στόχαστρο  αστυνομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Belga» που επικαλείται πηγές από το Παρίσι, μια διμερής γαλλο-βελγική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών εβδομάδων με θέμα τον συντονισμό σε ότι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς και ο Βέλγος ομόλογός του, Σαρλ Μισέλ, είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της έναρξης της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι και συμφώνησαν να «ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία» προς στενότερη συνεργασία στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά την «εναρμόνιση και συστηματοποίηση» των ανταλλαγών «φακέλων S» (των φακέλων των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού για άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα ή ριζοσπαστικοποιημένα) και των αντιστοίχων σε άλλες χώρες, μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει η σύσταση διευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, μίας «ευρωπαϊκής CIA» όπως είπε χαρακτηριστικά , αναγνώρισε ότι η πρόταση συναντά αντιστάσεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ακόμη και το Παρίσι, έχει εμφανιστεί «χλιαρό» στην ιδέα
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment