Ζήτησαν νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης (-0,3%) της ελληνικής οικονομίας -καθώς εκτιμούν ότι η ύφεση θα αγγίξει το 2%- εξέφρασε το μικτό κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Το μικτό κλιμάκιο συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Εργασίας καθώς και με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος. Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία στους κοινοτικούς παράγοντες και τα στελέχη του ΔΝΤ για τις περικοπές δαπανών που προγραμματίζονται, όπως και για την πορεία των εσόδων.
Ειδικά στο θέμα της πορείας των εσόδων φαίνεται ότι ενώ ο Ιανουάριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός, ο Φεβρουάριος δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο να σημειωθεί απόκλιση από τον στόχο.
Οι ελεγκτές θεωρούν ότι η απόκλιση των κυβερνητικών στόχων με τις κοινοτικές εκτιμήσεις φτάνει στο 1,5%-2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) (4,8 δισ.) μόνο για φέτος.
Συγκεκριμένα, θεωρούν υπεραισιόδοξους τους στόχους για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, για τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών, θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Στις 9 Μαρτίου, πάντως, θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Ρεν, θα έχει στα χέρια του το πόρισμα των ελεγκτών την Παρασκευή. «Η αποστολή μας είναι τώρα στην Αθήνα θα έχω την έκθεση για αυτά τα στοιχεία αύριο. Θα πάω στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την δημοσιονομική κατάσταση και την μελλοντική οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης» ανέφερε.
Αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων
Το μικτό κλιμάκιο ζήτησε από την κυβέρνηση νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ είχε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, ανεξάρτητα από τα μέτρα που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με έμφαση στο σκέλος των δαπανών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη των ελεγκτών.
«Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Κομισιόν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό.
Στην ανακοίνωσή της η CES, ζητεί από τους υπουργούς της ευρωζώνης να προχωρήσουν «σε ρεαλιστικά και κοινωνικά αποδεκτά σχέδια».
«Δεν υποστηρίζουμε την πίεση που ασκείται από τους υπουργούς της ευρωζώνης στην Ελλάδα για να λάβει βιαστικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τους φτωχούς, τους άρρωστους, τους ηλικιωμένους και θα πλήξουν τον κοινωνικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Επιθυμούμε σχέδια σωστά ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς.
πηγή : tanea.gr
SHARE

About Sportgreece

    Blogger Comment
    Facebook Comment